Volvo lansira uslugu korištenja potpuno autonomnih kamiona


Volvo Trucks priopćio je da je u Norveškoj potpisao sporazum transportu sa rudarskom tvrtkom Bronnoy Kalk AS 

Volvo će prevoziti  kameni vapnenac preko rudnika sa šest potpuno autonomnih teretnih vozila.

Volvo FH modeli – kamion sa prikolicom s hidrauličnim zupčanicima – voziti će 5 kilometara od otvorene bušotine Bronnoy Kalk, uključujući tunele duž trase, kako bi isporučili teret na kamenolom u rudniku. Drobilica će samjeti vapnenac prije nego što ga prenesu u teretni brod koji čeka.

U početku, operater utovarivača u rudniku poziva kamion, utovaruje prikolicu s vapnencom, tada, kada je pun, šalje kamion daleko na sastanak s drobilicom.

Prema uvjetima sporazuma, rudarska tvrtka neće posjedovati kamione. Umjesto toga, kupit će “kompletnu uslugu prijevoza” i platiti Volvu po  minuti vremena provedenog u vožnji.  Uspješni testovi kamiona obavljeni su, a usluga prijevoza bit će u potpunosti operativna do kraja 2019. godine.

Izvršna vlast s rudarskom tvrtkom izjavila je kako je korištenje autonomnih kamiona za transport vapnenca važna mjera koja reže troškove u ovoj vrlo konkurentnoj industriji.

“Konkurencije u industriji je velika”, rekao je Raymond Langfjord, izvršni direktor rudnika. “Kontinuirano nastojimo povećati učinkovitost i produktivnost, a imamo jasnu viziju iskorištavanja novih mogućnosti u tehnologiji i digitalnim rješenjima”.

Ovaj sporazum slijedi nedavne uspješne projekte automatizacije koji uključuju rudarstvo, sakupljanje šećerne trske i sakupljanje otpada od strane Volvo Trucks

“Ponosni smo što možemo predstaviti autonomno rješenje koje će zadovoljiti izazove naših kupaca u smislu sigurnosti, pouzdanosti i profitabilnosti”, izjavio je predsjednik Volvo Trucks –  Claes Nilsson.